Preskočiť na hlavný obsah

O tanečnej skupine KR-Elektrodance

1.)    Krompašská tanečná  skupina .

 Tanečná skupina KR Electro vznikla 3.júna 2009. So vznikom tanečnej skupiny prišla na Slovensko vlna tanca ELECTRO. KR ako dodnes jediná electro crew dokázala spolu s partnermi CVČ Prima a ZUŠ Krompachy vybudovať tomuto tanečnému štýlu značné zázemie. Organizátori historicky prvej celoštátnej súťaže electro dance, majitelia licencie Vertifight, organizátori Dance or Die, Vertifight 1/2/3, Electro Meeting. Jeho bývalí i terajší členovia predstavujú špičku domácej Electro dance scény. Reprezentujeme naše mesto doma i v zahraničí (Vertifiht Master Paríž, International Vertifight Miláno, Vertifight 1-6 Praha) dodal učiteľ tanečnej skupiny Marek HOJSTRIČ. Dnes klub prešiel značným tanečným vývojom a postupnou transformáciou štýlu sa v súčasnej dobe venuje klasickému street dance ako takému, prevažne Hip Hop. V pláne máme premeniť mesto Krompachy na jednu z najväčších tanečných obcí na Slovensku. Sme malá tanečná rodina s láskou pre tanec, ak chceš do nej patriť aj ty, máš tu možnosť sa k nám prihlásiť celoročne. Klub funguje za podpory ZUŠ Krompachy a CVČ Prima. Trénujeme v Dome Kultúry na 2. Poschodí.
Celé to  vzniklo  tak,  že MAREK Kandrik (KORKI)  videl na internete  video,  v ktorom tancovali elektro tanec   a tak  si  spolu s Marekom Hojstričom  začali  podobné  tance skúšať.  „Vybavili  sme si  cez CVČ V Krompachoch  priestory a začali   sme namotávať ľudí...“  dodal Marek HojStrič.

Š.J Aká  je Vaša predstava o získaní mladých  ľudí   do  tejto  tanečnej skupiny ?  

M.H Hlavne chceme, aby sa ten tanec rozšíril medzi všetkých Krompašanov. Hlavne ma hnevajú decká, čo sa hanbia prísť, lebo sa hanbia a nechávajú si plynúť šancu medzi prstami. Vďaka tancu cestujeme po svete, zažívame to, čo ich rovesníci nemôžu poznať. Decká sú šikovné     a majú budúcnosť. Mrzia aj chlapci, tých by trebalo viac, ale chlapci sa najviac hanbia prísť a opýtať sa, skúsiť si to a pod.

Š.J Koľko  má tanečná  skupina KR- Elektrodance  členov ?

M.H Nie sme veľa členov, asi 20 .. Fungujeme cez Základnú umeleckú školu a CVČ.  Je to mládež, z ktorej vychovávam tanečníkov. Nikto ku mne neprišiel a vedel,  k nám sa prídeš naučiť tancovať. Ten kto vie, ten sa zdokonaľuje, krešem jeho talent ..

Š.J Ako podporuje túto  tanečnú  skupinu  mesto  Krompachy a CVČ PRIMA v Krompachoch ?

M.H Tak CVČ už veľmi nepomôže. Z ministerstva neposielajú už dnes toľko peňazí do centier, aby nás mohli podporovať ako kedysi. Je kríza a celé prerozdeľovanie financií v školstve teraz ukrátilo CVČ o príjmi. Ale kedysi nám pomáhali so všetkým, akcie, súťaže, sústredenia a pod. - financovali všetko. Naše mesto je tiež ústretové, podľa mňa sa im páči, že sa niečomu venujeme. Mesto nás nepodporuje, ale verím, že ak by som zašiel za niekým z mesta, tak by som sa nepočul slovo nie. V našom meste vidno, že tu je o kultúru záujem,
viď. festival tanca, dni mesta, jarmoky, vianočné trhy, a podobné podujatia, fašiangy a tak,
starajú sa o kultúru a to sa mi páči na našom meste.

Š.J Ako  sa k tomuto  stavia  pani primátorka mesta Krompachy ?

M.H To tiež netuším, ale ako by sa mala. Podľa mňa má nás rada, tiež nemá dôvod nás nemať rada, keď ju vidím na akcii kde tancujeme my, stále sa milo prihovorí a vidieť na nej, že sa jej páčime. Takže super !

Š.J Čo by ste na záver odkázali  verejnosti ? 

M.H Tanec je prostriedok, ako uvoľniť stres, ako na nič nemyslieť, počúvať iba hudbu a nechať unášať svoje  telo rytmom. Prešiel som si cez športy ako futbal, volejbal, hokejbal, kulturistika, ale nič ma nenadchlo tak, ako tanec. Je to aj o kultúre tela, seba samého. Tanec ťa vychováva stať sa lepším človekom. O to sa chcem hlavne deliť, nie o štýl, či electro, či hip hop, či balet, ale o ten pocit. Ten prajem každému. A hlavne nech prídu mladí ľudia sa naučiť tancovať. U nás sa učíš tanec a potom si hviezda, nie najprv si hviezda.

S Marekom Hojstričom  sa rozprával Štefan Jendrek
Foto: Štefan Jendrek

                                                                          foto: Š.J.
                                                                        foto: Š.J
                      
                                                                         foto: Š.J
                                                                       foto: Š.J


Rozhovor s Janom Medvecom

Š.J Ako si to všetko vnímal ty ? Skúšky, tréningy a celý chod tohto tanečného odboru ?

J.M Tak ja som vnímal tréningy celkovo pozitívne. Tréningy sme mávali 2x do týždňa a bolo to také kamarátske, proste ako jedna rodina. Myslím, že každý sa tam cítil dobre. Prišli sme, zatrénovali si, zasmiali sa, porozprávali sa a zase šli domov. Keď bolo treba makať na vystúpenie, tak sme makali a potili sa!
Š.J Ako  dlho  si  sa pripravoval na vystúpenie,  aké bolo napr. „ Krompašský jarmok „? 
J.M Tak nedá sa to tak celkovo povedať, lebo my sme už veľa krát mali variácie povymýšľane, len sme si ich spájali. Niekedy to trvalo mesiac, niekedy dva. Naopak- niekedy sme choreografiu pripravili aj za pár tréningov.
Š.J Pripravoval  si  sa na tréningy aj  doma ?
J.M Jasné. Ale nedá sa povedať, že som sa pripravoval na tréningy. Skôr som si len tak pre seba "zatrénoval", zatancoval pred zrkadlom. Hlavne pred súťažami .
Š.J Čo na to hovorili rodičia , kamaráti, spolužiaci – neťahalo to aj ich niekedy to skúsiť ?
J.M Rodičom sa to obidvom páčilo. Obidvaja ma v tom podporovali. Kamaráti a spolužiaci? Najprv, keď to bolo nové, tak to nikoho nezaujalo. Ale po pár vystúpeniach v Krompachoch to zaujalo dosť ľudí. Niektorí to aj skúsili. Môžme to vidieť aj teraz. V našej crew je dosť nových členov. A je teraz fakt veľa, na rozdiel od začiatkov.
Š.J Je pravdou, že už netrénuješ. Čo s stalo, že už sa o to nezaujímaš ?
J.M Popravde v Krompachoch sa toho veľa zmenilo. Už tam nebol ten správny kolektív. Ale je tam hlavne tá škola. Chodím do školy v Poprade a nie som cez týždeň doma, takže tie tréningy nestíham. Ale cez víkend sa rád prídem pozrieť na tréning.
Š.J Mal by si ešte v blízkej budúcnosti zámer sa k tanečnej škole vrátiť ?
J.M Už asi nie. Páči sa mi to stále, ale aby som to trénoval, to už asi nie. Nevyhovovalo by mi to ani časovo, ani by ma to tak nebavilo ako v tom starom KR, čo bolo od začiatku. Teraz aktívne hrávam futbal a to ma napĺňa.
Š.J Čo by si na záver odkázal ostatným, ktorý sa tomu ešte venujú, alebo by chceli niečo také skúsiť ?
J.M Takže tým, čo sa tomu venujú: ak vás to baví, ide vám to a cítite sa na tréningoch dobre a uvoľnene tak s tým pokračujte a hlavne neprestávajte! Ja som trénoval aktívne 4 roky a bavilo ma to. Teraz si stále rád zatrénujem, len nie už tak aktívne. A tým, čo to zatiaľ nevyskúšali: zaujal vás tanec? Tak to vyskúšajte. V KR nikto nehryzie a za pokus nikoho ešte nezabili. A ak vás to zaujme, tak to bude len dobre. Pohyb je len zdraviu prospešný.

S Jánom Medvecom sa rozprával Štefan Jendrek  ***(Ján Medvec  bol tiež žiakom tanečnej školy, ktorej učiteľ bol a je   Marek Hojstrič.)



zverejnené  8.9.2013.
článok pripravil : Štefan Jendrek

foto:  archív JM. 

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kontakty:

Kontakty:         Štefan JENDREK Štefan Jendrek,  Maurerova  25 05342  Krompachy tel.číslo:  0949 166 090 e-mail:  stefanjendrek909@gmail.com FACEBOOK:  ŠTEFAN JENDREK-photography Fotenie  akcií, krajín,  ľudí, portréty  a pod.                                                     Jaroslav Cehlár Jaroslav  Cehlár Sadová  16 053 42  Krompachy tel.číslo:  0915 565 481 e-mail: Jaroslav.Cehlar@post.sk Písanie článkov, preklad,  oprava  textov,  návrhy na fotenie ,  fotenie podujatí a akcii . Niečo o  mne: Volám sa Jaroslav Cehlár a v odbore mechanik-elektrotechnik som ukončil štúdium v máji 2013. Popri ostatných veciach sa venujem písaniu textov a básničiek , ale aktívne aj politike v politickej strane Nová väčšina . Medzi moje záľuby patrí pozeranie filmov, počúvanie hudby a hlavne trávenie voľného času s mojou partnerkou a priateľmi a samozrejme fotografovanie. K fotografovaniu som sa dostal cez Štefana Jendreka , kt

Poznáme staré Krompachy ?

1.)                Poznáme staré  Krompachy ?      Krompašania, poznáte  staré Krompachy ??? Viete aká  je to  ulica alebo  kde sa to  nachádza ? Všetky vaše návrhy a odpovede na  mojej  fb. stránke  v komentároch .  2.) Budova  ktorá  sídli  na Námestí  slobody v Krompachoch . Poznáte ju ???  

Kaľava

Kaľava Tak prinášam Vám zopár  fotiek  s Kaľavy.... Tu je ešte krátky popis.:)     Obec Kaľava  existovala už v 13. storočí, hoci sa v písomných prameňoch objavuje ako obec (possesio) až začiatkom 14. storočia. Prvýkrát to bolo v listine Spišskej kapituly z 2.mája 1300, v ktorej si komes Eugen, syn Jána z Richnavy, so svojím synom Jánom a komesom Štefanom, synom Petra zo „Zeek“, podelili majetok s komesom Dušanom, synom Zadara a jeho synom Mikulášom zo Žehry. Medzi obcami, ktoré pripadli Eugenovi boli aj Kaľava (Kaloua). Neskôr sa Kaľava v dokumentoch vyskytuje pod nasledovnými názvami: Kalyawa (1301), Caloy (1311), Kalew (1316), Kaliua (1322), Kalwa (1350), Kalyava (1713), Kalava (1808), Szepeskárolyfalva (1907). Hoci Vencko pôvod názvu obce vidí v nemčine (Kahl Au t. j. plešivý háj), zdá sa, že pôvodné obyvateľstvo i názov obce je slovanského pôvodu.             Kaľava teda bola do polovice 15. storočia súčasťou richnavského hradného panstva, ktoré bolo majetkom rodu Žehranský